Kerstconcert in Barneveld

Kerstconcert in de Bethelkerk te Barneveld.
In samenwerking met het Christelijk Nationaal Koor.

Op zaterdag 20 december 2008 was er een kerstconcert georganiseerd in de gereformeerde Bethelkerk te Barneveld met het Christelijk Nationaal (Gemengd) Koor (CNK), dat in 2008 het 20 jarig jubileum heeft gevierd, en mannenkoor ,,Urker Zangers”, dat in 2008 het 40 jarig jubileum heeft gevierd. Beide jubilerende koren staan o.l.v. dirigent Jacob Schenk. Wybe Kooijmans begeleidde de koren op orgel en piano, Gerike Beijemans op de hobo en Eline Kranendonk op dwarsfluitfluit. Na samenzang en de opening mogen de ,,Urker Zangers” het spits afbijten met het ‘Benedictus’. Even wat aarzelend eerst, maar al heel snel de goede draad oppakkend, zoals we van de ,,Urker Zangers” gewend zijn. Bij het volgende nummer, ‘Veni Jesu’, zijn ze heel goed op dreef. Het zangstuk wordt keurig gezongen met de juiste intonaties op de juiste plaatsen. Heel discreet volgt hierna het ‘Stille Nacht’. Na samenzang is het CNK aan de beurt. Ze beginnen met ‘Still, still, still’. Mooi wordt dit lied gezongen, gevolgd door ‘The Christmasway’ en ‘Nativity Carol’. Misschien waren iets te veel leden teveel op hun papier gericht. Jammer, een goed contact met de dirigent is immers zo nodig. 

Na weer samenzang krijgen we een geweldig instrumentaal intermezzo te horen van Wybe Kooymans op het orgel met het thema ‘Midden in de winternacht’. Geweldig. De organist leeft zich heerlijk uit. Een genot om naar te luisteren, ook door de vele echowerkingen en variaties. In de hoge tonen hoor je de vogeltjes zingen. Hierna zijn de ,,Urker Zangers” weer aan de beurt. Het ‘Quem Pastores’, a capella gezongen, klinkt voortreffelijk. Als één klankzuivere stem klinken de eerste tenoren aan het begin van dit lied. Klein in aantal, maar zoals gezegd, voortreffelijk. Heel enthousiast wordt hierna het ‘Gloria in Excelcis Deo’ gezongen. Het ‘Cantique de Noël’, met Frits van der Sloot als solist, klinkt zoals het behoort te klinken. Mooi gezongen en geïntoneerd. Tot slot klinkt het lied ‘Jesus, the Light of the World’. Een mooi geheel van gezongen liederen is achter de rug. Heel goed gezongen. Jammer dat het zo snel achter de rug is. Na samenzang weer een muzikaal intermezzo. Jacob Schenk (solozang) en Wybe Kooymans (piano) voeren nu het mooie lied ‘Die Könige’ van Peter Cornelius uit.

Dan is het CNK weer aan de beurt. Ze beginnen dit blok met ‘While Angels Sing’. De heldere vrouwenstemmen in het begin van dit lied klinken als engelenzang, hoewel ik dat nooit heb gehoord. Plotseling vallen ook de mannenstemmen in. In mijn verbeelding hoor ik nu opeens een koor van herders meezingen. Het steeds herhaalde ‘Halleluja’ onder begeleiding van fluit en hobo klinkt geweldig. Na dit lied: ‘And the glory of the Lord’, prachtig afgesloten met een magistraal slotaccoord. Dan het ‘Ave Verum Corpus’ van W.A. Mozart, met orgel, fluit en hobo. Opeens ben ik jaren terug in de tijd toen de draadomroep van de PTT nog bestond. Steevast elke zaterdagavond om 22:40 uur klonk het ‘Ave Verum’ door onze huiskamer. Daarna was het bedtijd. Het nu door het koor gezongen: ‘King of Kings’, met Sjanie Smaal als heel goede soliste, is een waardige afsluiting van dit blok muziek. Nog is het concert niet ten einde. Samen treden de beide koren nu nog op met het mooie lied ‘Son of Mary’ en het ‘Ere zij God’. Het laatste lied samen met de aanwezigen in de kerk. Een mooie zangavond is dan ten einde. Een passende voorbereiding op de komende kerstdagen, waarop we de komst van de Here Jezus naar deze wereld willen vieren. 

J.v.D.  (foto’s: Lub Gerssen)

Lees ook de Barneveldse Weekkrant.

Het volgende optreden is ons eindejaarsconcert in theater ‘t Voorhuys te Emmeloord.