Interview i.v.m. 35 jarig jubileum

,,Urker Zangers” in aanloop naar 35-jarig jubileum.
Van klassiek tot zeemansliederen.

Interview met (oud) voorzitter Jaap Koffeman en dirigent Jacob Schenk in Het Urkerland, in verband met het 35 jarig jublieum.Tekst en foto overgenomen uit Het Urkerland.

Urk, 23 september 2003. Klassieke muziek, negro spirituals, geestelijke liederen, opera, zeemansliederen, vaderlandse liederen en noem maar op, de ,,Urker Zangers” zingen het allemaal. Al sinds 10 februari 1968 komen de koorleden iedere zaterdagavond bij elkaar om twee uur lang te repeteren en te zingen. Dat betekent dat het 35-jarig jubileum dit jaar gevierd wordt. In al die jaren kwamen heel wat muziekstijlen aan bod. ,,Wij houden allemaal erg van zingen. Gevarieerde muziekstukken; dat was van meet af aan de wens van onze koorleden’’, zegt Jaap Koffeman (63), voorzitter van de ,,Urker Zangers”. Sinds april 2000 zwaait Jacob Schenk de dirigeerstok van het koor. Dit tot genoegen van de zangers. Jaap Koffeman en Jacob Schenk lichten een tipje van de sluier op van het geheim van de ,,Urker Zangers”… Vrijwel vanaf het eerste begin is Jaap trouw koorlid en zet hij zich met hart en ziel in voor de ,,Urker Zangers”. Alles moet wijken voor zijn repetitiebezoek. En is hij er een keer niet? ,,Dan is er ook écht iets aan de hand! Het koor is een deel van mijn leven geworden en dus niet meer weg te denken. Dat komt natuurlijk ook doordat ik al zo’n 25 jaar de functie van voorzitter uitoefen, uiteraard onderbroken door rustperioden.’’ Jaap vergelijkt zijn functie met die van een majoor in het leger. ,,Je geeft leiding aan een groep van zo’n zestig mensen. Tja, dat vergt veel, maar ik doe het altijd al met veel plezier.’’ Veel unieke uitvoeringen passeerden sinds de oprichting de revue. Optredens werden verzorgd in ‘achterafzaaltjes’, maar ook beklommen de mannen veel bekende podia in Nederland. ,,We zongen bijvoorbeeld in De Dom in Utrecht, Het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, De Lawey in Drachten, De Speeldoos in Zaandam en noem maar op.’’ De mannen denken er met veel plezier aan terug. Toch zijn dat niet de concerten die Jaap als meest bijzondere herinnering heeft. ,,Mijn mooiste optreden beleefde ik in De Meern in Utrecht. We verzorgden een optreden voor verstandelijk gehandicapten. Vanaf het moment dat we binnenkwamen waren we één met die mensen. Voor mijn gevoel was dat ons mooiste concert. Echt geweldig om mee te maken!’’

‘Hele mooie sound’
Tot 1990 stond Frits Bode voor het koor. Daarna verscheen Freddy Veldkamp op het toneel, die de stok na een korte periode overgaf aan Roelof Elsinga. Na negen jaar Elsinga, nam Jacob Schenk als dirigent plaats achter de muziekstandaard van de ,,Urker Zangers”. ,,Natuurlijk is het zo dat Frits Bode een grote stempel op ons koor gedrukt heeft. Dat kan ook niet anders he, na zo’n lange tijd’’, legt Koffeman uit. Het overgrote deel van de geschiedenis van het koor wordt dan ook met Frits Bode gedeeld. En nu is het Jacob Schenk die de zangkwaliteit van de mannen probeert te optimaliseren. Jacob: ,,Muziek heeft mijn grote liefde. De Urker Zangers nemen daarin een bijzondere plaats in. Het is het enige mannenkoor dat ik onder mijn leiding heb. Wat mij meteen erg aansprak is het veelzijdige repertoire. Ook de sound van de zanggroep vind ik ontzettend mooi. Ik ervaar het echt als een plezierige uitdaging om er uit te halen wat er in zit.’’ Wanneer Schenk de repetitie voorbereidt probeert hij daar altijd een aantal elementen in te leggen. ,,We beginnen de repetitie met een bekend lied uit de map, gekozen door de voorzitter. Daarna zingen we nog een eenvoudig, rustig nummer als inzinger. En dan is het repeteren geblazen. Voor de pauze studeren we meestal hard. Na de pauze krijgt dat een vervolg. De laatste 20 minuten reserveer ik om nog even lekker een aantal bekende nummers te zingen.’’

Duurzame vriendschappen.
Jacob leeft het liefst bij de dag en is geen man van de lange-termijn-planning. Toch heeft hij voor de toekomst wel een aantal ideeën. ,,Ik weet natuurlijk nog niet exact hoe of wat, maar in de nabije toekomst wil ik sowieso de muziekmap aanvullen met een aantal gospelsongs. Kijk ik nog verder vooruit, dan is het mijn wens om in de komende vijf jaar nog twee cd’s op te nemen. Als het enigszins mogelijk is, lijkt het me daarnaast fantastisch om eens een buitenlandse concertreis met de mannen te ondernemen. Maar zover is het nog niet, want momenteel heeft ons jubileumconcert op 4 oktober alle aandacht.’’ En dan de repetitie-beleving van Jaap Koffeman. Hij vindt het vooral van groot belang dat de koorleden geconcentreerd bezig zijn. ,,De dirigent maakt de dienst uit. Zo zit het. Als iedereen er is, vind ik dat écht een pluspunt. Dan is de repetitie al voor een groot deel geslaagd. Natuurlijk komt ook het sociale gedeelte aan bod: de ontmoeting met elkaar. Vooral de pauze wordt daarvoor goed benut. De sfeer onderling is altijd harmonieus. Heerlijk is dat! Ook ontstonden in al die jaren diepe en duurzame vriendschappen, mede ook door onze koorreizen.’’ Concertreizen, die maakten de mannen in de afgelopen jaren al meerdere keren. Zo zijn de ,,Urker Zangers” geen onbekenden in Duitsland, waar ze vier keer een concertreis naartoe ondernamen. Ook verschenen ze al twee keer in Denemarken op het podium. Tot twee keer toe zochten de mannen het nog verder van huis en reisden ze af naar Amerika. ,,Fantastisch allemaal. Onze reizen zijn echt iets om nooit te vergeten’’, blikt Jaap terug.

Samenwerking met fanfare.
Het koor ziet nu uit naar het jubileumconcert, dat op zaterdagavond 4 oktober om acht uur in de Bethelkerk gegeven wordt. Het programma, dat het muzikaal gehoor zeker verrassingen bezorgt, ligt al klaar. De orgel- en pianobegeleiding ligt in handen van Jaap Kramer. Het Vollenhoofsch Fanfare is tijdens deze jubileumavond ook van de partij. ,,Met dit muziekgezelschap traden we eens op in Vollenhove. Daardoor onstond de wens om ook eens op Urk met hen voor het voetlicht te treden. Dat wordt nu dus werkelijkheid. Het jubileumconcert is daarom ook een beetje een uitwisselingsconcert’’, legt Jacob uit.

Op verzoek van STH-Records maakte het koor onlangs een nieuwe cd, met daarop alleen psalmen en koralen. Tijdens de uitvoering wordt het nieuwe exemplaar gepresenteerd. ,,Wij zien met veel genoegen uit naar dit feestelijke optreden.’’