Serenade voor de nestor van ons koor

Geen zingen in de zomer meer deze eerste herfstdag van 2020, maar wel een dusdanige dinsdagavond waarop we als mannenkoor Urker Zangers een meer dan diamanten echtpaar toe mochten zingen. Nestor Johan van der Sloot en zijn vrouw Marretje, morgen (23-09) 62 jaar getrouwd!

Geen zingen in de zomer meer deze eerste herfstdag van 2020, maar wel een dusdanige dinsdag waarop we als Urker Zangers een meer dan diamanten echtpaar toe mochten zingen. Van de herfst is deze 22 september nog maar weinig te merken op het dakterras van appartementencomplex “Hart van Urk” als ’s avonds even voor zevenen een groep mannen in de aangename buitenlucht op gepaste afstand van elkaar positie inneemt. Met de stralen van de zon in onze rug, wachten we het moment af waarop de dirigent ons het teken geeft om onze stem te laten klinken. Hij wacht dit keer vrij lang voordat hij ons het startsein geeft. Geen lange rust aan het begin van het muziekstuk maar een echtpaar is het waar hij naar uitkijkt en op wacht. Daar over de galerij komen twee mensen aan schuifelen, geen grote passen meer maar heel behoedzaam, ondersteund door rollator en wandelstok komt dat echte paar steeds dichterbij.

Beide zilver van haar maar meer dan diamant in trouw komen daar Johan en Marretje van der Sloot aangekuiert, want zij zijn namelijk deze week precies 62 jaar in het huwelijk aan elkaar verbonden door hun ja-woord dat zij in 1958 aan elkaar gaven. Nestor der Urker Zangers meneer van der Sloot neemt met “zijn” Marretje plaats op het liefdesbankje om te gaan luisteren naar “zijn” geliefd mannenkoor (zijn tweede huwelijk, aldus Van der Sloot in zijn dankwoord). 

Het is precies dat moment waarop Jacob Schenk de mannen dirigeert om de genomen rust om te zetten in een samenklank van de vier afzonderlijke partijen; het beginakkoord van ons miniconcert is ingezet. Liederen van trouw en vertrouwen zingen we het jubilerende echtpaar toe, liederen van troost en bemoediging, uitzicht en toekomst, echte levensliederen die passen bij de Urker Zangers! Zo wordt het een intiem en waardig miniconcert waarbij tot slot ons oudste lid zich staande voegt tussen zijn vrienden om zijn baritonpartij mee te zingen; I’ll wish I had given Him more. Dankbaar kijken we dan ook terug op deze prachtige avond. Een avond met een meer dan diamanten randje!

Mathijs Merkelijn