Concert te Dalen

Op zaterdag 23 september mochten de Urker Zangers weer een optreden verzorgen in de Dorpskerk in Dalen. Het werd een avond om nooit te vergeten. Na een voorspoedige busreis met onze nieuwe buschauffeur arriveerden wij rond kwart voor 7 bij de kerk en konden we gelijk gaan inzingen. Omstreeks half acht vertrokken wij naar het naastgelegen gebouw voor een kopje koffie met een overheerlijk broodje. Voor de kerk had zich toen al een menigte mensen verzameld die stond te trappelen om binnen te komen.

Klokslag acht uur begon het concert. De verwachtingen waren hooggespannen. Velen konden zich de vorige optredens van de Urker Zangers in Dalen nog goed herinneren. Het koor begon met een uitermate sonoor en intiem gezongen Gebed des Heeren in een bewerking van Klaas Jan Mulder. Na het openingswoord van de heer Roelof Kamps, voorzitter van de activiteitencommissie, was het woord aan Frits van der Sloot. Hij gaf een toelichting op de te zingen liederen. Allereerst een drietal koralen, psalm 119, Ruwe stormen mogen woeden en Zing van Zijn trouw. Onze begeleider was deze avond Anne Kroeze uit Emmeloord. Hij speelde tevens een tweetal kleine koraalbewerkingen van de Duitse componist Max Reger. Deze vielen ook zeer in de smaak bij het aandachtig luisterende publiek. Na dit intermezzo kwamen de Urker Zangers op dreef met het repertoire waar ze zo bekend en geroemd om zijn, de NegroSpirituals. Lammy van Urk, kosteres van de kerk, mocht haar steentje bijdragen met een aantal solo’s . Te beginnen met Standing in the need of prayer, de bekende gospelsong. Een van de mooiste liederen was toch wel het ingetogen en gevoelvol gezongen ‘Who at my door is standing’, in een prachtig arrangement van Mosie Lister. Ook het laatste lied voor de pauze, Close to Thee, was bijzonder. Met als laatste couplet een uiterst verstilde solo van Frits van der Sloot met begeleiding van het zacht neuriënde koor.

Nadat de kelen gesmeerd waren met een kopje koffie werd de avond vervolgd. Jacob Schenk zong een prachtige solo bij het lied He is Here. Ook Lammy mocht nog een keer aantreden voor een solo, deze keer de countryachtige song ‘In the sweetby and by’, wat ze met zeer veel passie en gevoel deed. Ook de Welshe Hymn Llanfair viel goed in de smaak, waarbij het koor een groot volume wist te bereiken. 

De avond liep tegen het einde en een drietal liederen ter afsluiting werden aangekondigd. Dank sei Dir, Herr, met een prachtige solopartij door Frits van der Sloot. The Angelband met een sprankelend duet van Frits en Lammy en als laatste Blijf bij mij Heer, wat zeer doorleefd werd gezongen door het koor.  Een prachtige avond was ten einde en tijdens de terugreis in de bus werd hier nog met genoegen op terug gezien en over gesproken.

Gertjan Ekkelenkamp