Onze bijdrage aan Zang op Hemelvaart 2012

Meewerken aan het 43ste Hemelvaartsdagconcert, editie 2012.
Variatie van ons repertoire tot uiting gebracht in drie liederen. 

Zie ook een verslag van de avond door Het Urkerland.

1. Een “oud en vertrouwd” lied op ons repertoire.
We brachten deze avond eerst Psalm 42 in de oorspronkelijke bewerking van Klaas Jan Mulder, zoals we deze ook willen gaan opnemen op onze aanstaande Psalmen-cd. Een lied dat al jarenlang op ons repertoire staat, echter zongen wij deze psalm altijd alleen in de krachtige zetting van het 5de couplet, waarbij de melodie door de 1ste tenoren wordt gezongen. Nu dus het gehele werk, met de 2 verschillende zettingen, waarbij in het eerste deel (couplet 1 en 4) de melodie door de baritons wordt vertolkt en tot slot (vers 5) de tenoren mogen uitpakken. Oud en vertrouwd en dus toch een beetje nieuw.

2. Een herontdekt pareltje uit onze rijk gevulde muziekkast.
Deze avond brachten we ook een lied dat op ons repertoire is gekomen in de laatste jaren van oud-dirigent Frits Bode. We zongen het voor het laatst op Urker bodem tijdens ons (in die tijd traditionele) Biddagconcert, februari 1989. Een pareltje, een prachtige Amerikaanse hymne, de moeite meer dan waard om weer eens uit de muziekkast te voorschijn gehaald te worden. Het lied is een bede om Gods omringende nabijheid, waarbij solist Pieter Ras het lied besluit met de woorden: “In Thine arms for ever more, Saviour let us be close to Thee”, beantwoord door het koor in het refrein; “ever let us stay close to Thee, never let us stray”. Voor altijd gedragen in Gods armen, een passende gedachte bij Hemelvaartsdag. De begeleiding was in vertrouwde handen; Jaap Kramer bespeelde de vleugel.

3. Nieuwe indrukwekkende muziek op ons repertoire.
Het ‘Benedictus’ dat we deze avond zongen komt uit het muziekstuk “The Armed Man”. Een mis gecomponeerd door Karl William Jenkins, componist uit Wales, met als ondertitel “A Mass for Peace”. Het is geschreven ter gelegenheid van de Millenniumvieringen. De mis is oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo, die plaatsvond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte. Een anti oorlog stuk dat is opgebouwd rond het thema van de Christelijke mis. Indrukwekkende, Hemels mooie muziek, dat wij graag aan ons repertoire wilden toevoegen en tijdens deze Hemelvaartszang voor het eerst uitvoerden. We brachten het in samenwerking met de jubilerende (75-jarige) Urker Brassband “Valerius”, dat prachtige muziekkorps van eigen bodem, het geheel onder de bezielende leiding van onze eigen dirigent Jacob Schenk. Het was een spannend avontuur, het koor en de brassband die eerst het gedragen gedeelte “Benedictus qui venit in nomine Domini” (Gezegend Hij die komt in de naam des Heren) fluisterzacht zingen en spelen om daarna voluit het jubelende deel “Hosanna in excelsis” (Hosanna in den hoge) te laten schallen door de tot concertzaal omgebouwde hal van de Urker Visafslag. Gezien de vele positieve reacties, een geslaagd avontuur, of zoals leden van de brassband opmerkten; voor herhaling vatbaar!

We gaan verder met de voorbereidingen voor de opname van een nieuwe Psalmen-cd, met bekende en minder bekende bewerkingen van Frits Bode en Klaas Jan Mulder.