Urker Zangers sluiten ‘Urk in Wintersferen’ af

Concert ,,Urker Zangers” vormt slotakkoord ‘Urk in Wintersferen’.

Concert voor restauratie Urker Meere-orgel, koorlid Albert Metz begeleidde op dit orgel.
Op zaterdag 13 februari 2010 verzorgde mannenkoor ,,Urker Zangers” het slotconcert van het evenement ‘Urk in Wintersferen’ in de Bethelkerk van Urk. De orgelbegeleiding van ons koor en de samenzang werd verzorgd door koorlid Albert Metz, die dit jaar 50 jaar organist is van (deze) Gereformeerde Urker Kerk. Dit concert stond tevens in het teken van de restauratie van het Abraham Meere-orgel van deze kerk. Het orgel werd geplaatst in de Bethelkerk in 1910, en is in gebruik genomen in 1911. Er wordt hard toegewerkt om de restauratie in 2010 te kunnen starten, om het orgel in 2011 (100 jaar na dato dus) weer in gebruik te kunnen nemen. 

Roelof Tiede Oost verzorgde de opening namens de Commissie Restauratie Meere-orgel Bethelkerk, waarna de aanwezigen als openingslied het Urker volkslied zongen. De ,,Urker Zangers” vervolgden met het zingen van het ‘Benedictus’ (Charles Gounod), ‘Psalm 42’ (Bew. Klaas Jan Mulder) en ‘Werkt want de nacht zal komen’ (Dr. L. Mason / C. A. van Scheltema / bew. J. Schenk). Na de samenzang ‘Laat ons nu vrolijk zingen!’ vervolgde het mannenkoor met ‘Psalm 116’ (Bew. Klaas Jan Mulder), ‘Heer ik hoor van rijke zegen’ (William Batchelder Bradbury) en ‘Ave verum corpus’ (W.A. Mozart). Na samenzang van ‘Psalm 150’ speelde Jacob Schenk op virtuoze wijze het Concerto in C, BWV 594 van J.S. Bach, een bewerking van Bach op het vioolconcert “Grosso Mogul” van Vivaldi. Roelof Oost legde uit waarom restauratie van het orgel noodzakelijk is, waarna er vervolgens een collecte voor gehouden werd. Tijdens de collecte speelde Jacob Schenk het koraalvoorspel ‘Kommst du nun, Jesu vom Himmel herunter’, BWV 650 van J.S. Bach, met de aansluitende samenzang ‘Lof zij de Heer, de almachtige Koning der ere’.

De ,,Urker Zangers” zongen ‘Neem mijn leven laat het Heer’ (Bew. Klaas Jan Mulder), ‘Vaste rots van mijn behoud’ (Bew. J. van der Waart) en ‘I’ll wish I had given Him more’ (Grace Rees Adkins / Eugene Clark). Hierna de samenzang: ‘Laat al het vrolijke geluid’. Als slotakkoord besloten de ,,Urker Zangers” met ‘Psalm 75’ (Bew. Frits Bode), ‘Les Martyrs’ (A. Quételart / Charles Gounod) en het ‘Onze Vader’ (Bew. Klaas Jan Mulder). De avond werd afgesloten door de voorzitter van het mannenkoor, Hessel van Urk, wat werd beantwoord met de afsluitende samenzang: ‘De dag, door uwe gunst ontvangen, is weer voorbij, de nacht genaakt’.

Meer informatie over het Meere-orgel op Urk vindt u op de website: www.meereorgel.nl

Volgend optreden van de ,,Urker Zangers” is onze medewerking aan de afscheidsdienst van ons koorlid Klaas van der Sloot als predikant van de Gereformeerde Kerk van Voorthuizen.