Nieuwsbrief mei 2001

Mannenkoor ,,Urker Zangers” werkt hard aan nieuwe cd.
Eerste cd onder leiding van dirigent Jacob Schenk.

Vanaf de start van het nieuwe jaar 2001 zijn de ,,Urker Zangers” tijdens de wekelijkse repetities begonnen  met het instuderen van het repertoire voor een nieuwe cd. Het repertoire bestaat uit nummers uit de periodes van (wijlen) dirigent Frits Bode en Roelof Elsinga, aangevuld met enkele nieuwe bewerkingen van onze huidige dirigent Jacob Schenk. Daarnaast heeft Jacob Schenk een aantal begeleidingsarrangementen geschreven, en een bewerking gemaakt voor mannenkoor over ‘Psalm 133’. Deze sluit mooi aan bij het Psalmenrepertoire uit de tijd van Frits Bode, die veel nummers speciaal voor ons mannenkoor liet bewerken door Koos Bons.

De laatste cd van de ,,Urker Zangers” stamt uit 1998, toen het koor ter gelegenheid van haar 30 jarig jubileum de cd “Live in Concert” uitbracht. Deze cd is trouwens bijna uitverkocht, dus mocht u hiervan nog geen exemplaar in uw bezit willen hebben dan kunt u deze nu nog bestellen. Er was veel belangstelling voor ons mannenkoor o.l.v. Jacob Schenk om een nieuwe cd uit te brengen. De ,,Urker Zangers” hebben uit verschillende aanbiedingen gekozen voor de aanbieding van STH Records uit Hoevelaken omdat zij op dit moment toch wel gezien mag worden als marktleider in de Nederlandse gewijde muziekuitgaven. Ook de opnamekwaliteiten van dit label heeft een belangrijke rol gespeeld in onze keuze. De opname vindt medio juni 2001 plaats, en er is aantal musici vastgelegd die het koor bij de opname zullen begeleiden.

Johan Bredewout: deze pianovirtuoos zal ook op deze cd garant staan voor zijn steeds verrassende pianobegeleiding. Net als Roelof Elsinga destijds, doet ook Jacob Schenk een beroep op deze pianist. De jarenlange samenwerking tussen het mannenkoor en de pianist leidt steeds weer opnieuw tot een verrassende combinatie.
Jaap Joh. Kramer: een jonge Urker musicus die achter het orgel in zijn element is. Hij zal vooral de Psalmen op het orgel begeleiden. Jaap Joh. Kramer komt uit een muzikaal gezin waar de muziek van de ,,Urker Zangers” hem ‘met de paplepel is ingegoten’. Een prima combinatie als begeleider met ons koor!
Philharmonia Amsterdam: van dit bekende muziekgezelschap is een negenkoppige strijkersectie ingehuurd om een aantal nummers met gevoelig vioolspel te omlijsten.
Solisten: vanuit het koor zal er waarschijnlijk een solopartij door een van de leden voor zijn rekening genomen worden. Ook wordt er gedacht over een bijdrage van een kwartet en een dubbelkwartet.
Arrangementen: de verschillende arrangementen voor de begeleidende instrumenten zullen door Jacob Schenk zelf geschreven worden. Op het moment is zijn grootste uitdaging om de muzikale lijn, die in 1968 ingezet is door onze eerste en onvergetelijke dirigent Frits Bode, weer op te pakken en verder uit te bouwen. Het koor en het bestuur hebben er alle vertrouwen in dat hij hierin zal slagen.

Deze cd zal medio september in de winkels verkrijgbaar zijn. Volg onze website voor de nadere informatie hierover. Het mannenkoor zal ook een presentatieconcert geven in Urker Bethelkerk. Ook hierover later meer nadere informatie.