De familie Westra, Jitze, Lydia, Rik en Max

Zanger voor het voetlicht: Jitze Westra

Deze keer laten wij u kennis maken met onze sympathieke zangersvriend Jitze Westra! In oktober vorig jaar mochten wij hem in ons midden verwelkomen en het bevalt hem sindsdien uitstekend!

Hallo Jitze, stel jezelf eens even voor, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Jitze Westra, 47 jaar jong, getrouwd met Lydia Bakker en trotse vader van 2 topkereltjes: Rik (8 jaar) en Max (4 jaar). We wonen in het pittoreske Tollebeek (2 weilanden en 4 koeien vanaf Urk 😉 ). Ik ben al 10 jaar werkzaam bij Berrico Food Company in Lelystad als medewerker Logistics / Customer Service. Berrico is een verkoopkantoor dat handelt in superfoods, te denken valt dan aan gedroogde cranberries, blauwe bessen, kersen, ananas, dadels, chiazaden en enkele nootsoorten. Cranberries zijn ons belangrijkste product. Ik verzorg alle communicatie en documentatie tussen onze verkopers en onze klanten.

Wanneer ben je lid geworden van de Urker Zangers en hoe is dat zo gekomen?

Sinds oktober 2023 ben ik lid van De Urker Zangers. Ik heb ca. 10 jaar gezongen bij Christelijk Mannenkoor Soli Deo Gloria (SDG). Hier had ik het heel erg naar mijn zin, maar sinds Corona zijn intrede deed ben ik gestopt bij dit koor. Dit had niet zo zeer te maken met Corona zelf, maar wel met het feit dat mijn schoonmoeder in diezelfde periode heel erg ziek werd. Na een levertransplantatie trad de ene na de andere complicatie op, waarbij het keer op keer spannend was of ze het wel zou overleven. De ziekteperiode van mijn schoonmoeder heeft al met al 2 jaar geduurd. Daarna werd mijn vader ernstig ziek. Ook dit was een erg moeilijk jaar. Tijdens deze ziekteperiode van in totaal 3 jaar heb ik alles naast mijn werk ‘on hold’ gezet, waaronder het zingen, puur omdat ik er wilde ‘zijn’ voor mijn gezin en mijn familie. Toch heb ik het zingen in deze periode heel erg gemist en het heeft me nooit losgelaten. Toen het met mijn schoonmoeder en mijn vader weer goed mocht gaan, heb ik dan ook besloten het zingen weer op te pakken. SDG was in de tussentijd gewoon verdergegaan en er waren flink wat nieuwe leden bijgekomen. Het voelde niet meer als ‘mijn koor’. Omdat ik De Urker Zangers ook fantastisch vind, besloot ik in oktober maar eens een repetitie te bezoeken en dit pakte gelukkig goed uit. Sindsdien ben ik lid van het koor.

In actie bij mannenkoor Soli Deo Gloria

Hoe bevalt het zingen je tot nu toe bij de Urker Zangers?

Het zingen bij De Urker Zangers bevalt me uitstekend. Ik voel me hier thuis en ik ga elke week met veel plezier naar de repetities. 

Wat was voor jou het hoogtepunt tot nu toe met het koor?

Hoogtepunt voor mij was het eindejaarsconcert in Het Voorhuys in Emmeloord. Fantastisch om in een volle zaal en in het bijzijn van veel bekenden te mogen zingen en Gods naam groot te maken. 

Samen met zoon Rik bij het Eindejaarsconcert in theater ‘t Voorhuys

Waren er naast dit hoogtepunt ook dieptepunten?

Dieptepunten waren voor mij het overlijden van een aantal leden van ons koor. Ook al heb ik deze mannen niet goed gekend, heeft dit toch wel veel indruk op mij gemaakt.

Heb je naast zingen ook nog andere hobby’s?

Naast het zingen, hardloop ik graag. Dit doe ik 1 x in de week in groepsverband. Lopen met een groep is voor mij de nodige stok achter de deur. Zelfs bij slecht weer ga ik dan hardlopen, omdat ik dan weet dat ze op mij staan te wachten. Ook lees ik graag en vind ik het ook wel eens lekker om een avondje te Netflixen. Mijn zoon Rik zit op voetbal. Hij voetbalt bij Tollebeek. Ik geniet er heel erg van om met hem mee te gaan naar trainingen en wedstrijden. Op 26 mei 2024 word ik bevestigd tot diaken bij de PKN kerk in Tollebeek. Ik kijk er naar uit wat deze mooie roeping mij gaat brengen.

Wat vind je het mooiste nummer wat we op het repertoire hebben en waarom?

Mijn favoriete nummer van De Urker Zangers is op dit moment ‘And can it be’. We hebben dit nummer gezongen bij ons concert in Epe. Dit is ook het eerste nummer dat ik er echt bij mezelf heb ingestampt a.d.h.v. de oefenpartijen die Albert-Jacob naar ons had doorgestuurd. Hoe meer ik het nummer oefende, hoe meer de betekenis van de tekst en de melodie tot me doordrongen. Erg bijzonder om mee te maken.

Heb je nog tips voor Jacob Schenk?

Tips voor Jacob Schenk! Hoe kan je iemand nu tips geven die zo bevlogen is in het leiding geven aan ons koor en zo perfectionistisch is in zijn professie? Ik kan alleen maar zeggen: ga zo door, Jacob! Het enige dat ik kan bedenken is: blijf leden (en daarmee doel ik NIET per sé op mezelf!) de kans geven om zich te profileren binnen het koor. Bied ze bijvoorbeeld eens een keer een solo partij aan, of vraag ze om eens mee te zingen in een kwartet o.i.d. Dit geeft ze wellicht meer zelfvertrouwen. En dit maakt dat het koor nog veelzijdiger wordt dan het nu al is.

Wat zou je graag nog eens willen doen met de Urker Zangers?

Wat ik zou willen doen met De Urker Zangers? Vooral mooie concerten blijven geven tot meerdere eer en glorie van onze grote God!

Wil je tenslotte nog wat kwijt aan de lezers?

Tot slot wil ik jullie bedanken voor het welkome ontvangst binnen jullie koor. Het voelt als een warme deken, iedere week weer. Ik ben blij en dankbaar dat ik deel uit mag maken van dit mooie koor.