Zang op Hemelvaart 2015

Hemelvaartsdag. Dat betekent voor Urk: Zang op Hemelvaart. Landelijk gezien een begrip. En dit jaar al voor de 46ste keer. Niet meer als voorheen in de visafslag, maar dit jaar voor de tweede keer in sporthal De Vlechttuinen. Na samenzang, “Juicht, o volken, juicht”, waar de Urker koren deze avond hard aan meewerken, en de opening door de voorzitter, mocht het koor Klein maar Dapper het spits afbijten. Altijd prachtig om te zien, deze kinderen in de schitterende Urker dracht.

Na samenzang waren de Urker Zangers aan het woord (aan de zang). Krachtig en robuust, met volle overgave, klonken de woorden van psalm 100: “Juicht aarde, juicht alom de Heer”. Geheel nieuw, ook voor de Zang op Hemelvaart, werd hierna het lied “Ik voel de winden Gods vandaag” gezongen. Een Noorse volksmelodie in een bewerking van de dirigent Jacob Schenk. Een lied wat geschikt is om ingetogen te zingen. Iets waarin de zangers uitstekend zijn geslaagd. Daarna een negrospiritual: “My Lord what a morning”. Dit genre is de Urker Zangers op het lijf geschreven wat ook zeer duidelijk te horen was. Tot slot het lied “I want to die easy” in een arrangement van Jef Penders. Helaas is deze geweldige bewerker van zang en muziek ons de vorige maand ontvallen in de leeftijd van 86 jaar. Hemelvaart: Jezus ging van ons heen. In dit lied klinken de woorden “I want to see my Jesus when I die”: “Ik wil mijn Jezus zien als ik sterf”. Dit lied werd met veel gevoel gezongen, met begeleiding van brassband Valerius. Frits van der Sloot vertolkte op gevoelige wijze de bij dit lied behorende solopartij. Al met al een korte, maar mooie uitvoering, waar we dankbaar op terug mogen zien.

Jan van Dijken